Cupido Afdrukken

Cupido of Amor (Nederlands verouderd ook: Cupied) is in de Romeinse mythologie het hulpje van de god van de liefde.

Hij wordt meestal afgebeeld als een (bijna) naakt jongetje met vleugeltjes en een pijl en boog. Hij schiet, volgens de legende, pijlen in harten van mensen en goden om deze verliefd te doen geraken. Cupido is in sommige mythen de zoon van Venus (godin van de liefde) en Vulcanus, maar er zijn ook verhalen waarin hij de zoon is van Venus en haar minnaar Mars.

In de Griekse mythologie is Eros het equivalent van Cupido.

Liefde betekent de diepe genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander; soms ook voor een zaak of voorwerp.

Enerzijds - als uiterste - kan het een zichzelf opofferende en een ander weldaden schenkende houding zijn (agape). Deze liefde richt zich op de behoeften van de ander en zoekt wat het beste voor de ander is. Echte liefde laat de ander de vrije keus om die liefde te beantwoorden of niet. Dit soort liefde vraagt offers en hard werken voor hen die daar naar streven. Echter voor de weinige mensen die volledig afstand hebben gedaan van hun egoïsme is deze liefde een levende bron die geen inspanning meer vergt maar vanzelfsprekend en natuurlijk is.